Вплив нітратів на здоров’я людини

Однією із важливих проблем, яка виникла як результат посилення антропогенного тиску на екосистеми, є проблема нітратів. Означену проблему в своїх публікаціях висвітлюють О.А.Соколов, Т.В.Бубнова, В.А. Агаєв, А.В.Тимченко та інші.
       Нагромадження в рослинах нітратів і нітритів становить серйозну загрозу для здоров'я людей. Нітрати і нітрити, взаємодіючи з гемоглобіном, перетворюють його в метгемоглобін, який не переносить кисню. Хвора людина відчуває нестачу кисню, і розвиток хвороби може закінчитися летальним результатом. Крім того, нітрати є канцерогенами, викликають захворювання органів травного тракту, гіпертонічну та інші хвороби. 
       Ми сьогодні купуємо овочі на ринках та в магазинах і мимоволі споживаємо разом із вітамінами та іншими корисними речовинами певну кількість шкідливих нітратів. Людський організм легко переносить дозу в 150-2000 мг нітратів на день. 500 мг – це максимально допустима доза, а 600 мг – отруєння.
       Нагромаджуються нітрати і нітрити в кормах і продуктах харчування при внесенні в ґрунт  надмірних доз азотних добрив, при пізньому підживленні ними рослин, при інтенсивній нітрифікації в ґрунті, тобто окисленні нітрифікуючими бактеріями аміаку до азотистої і азотної кислот. Найбільше нітратів нагромаджують коренеплоди і листові овочі, найменше їх в зерні. В огірках, кабачках, баклажанах вміст нітратів зменшується від плодоніжки до верхівки, у патисонів – від периферичної зони до центра. 
       Нами в науково-дослідній лабораторії “Екологія і освіта” проведено аналізи на вміст нітратів в рослинних продуктах, взятих на центральному продовольчому ринку, на мікропроцесорному рНіон метрі (А1-123). Ми отримали такі результати досліджень: помідори – від 12,4 мг/кг до 374 мг/кг при нормі до 300 мг/кг; капуста – від 76,8 мг/кг до 486,5 мг/кг при нормі до 800 мг/кг; цибуля – від 5,48 мг/кг до 68,1 мг/кг при нормі до 80 мг/кг; кавуни – від 37,4 мг/кг до 57,2 мг/кг при нормі до 60 мг/кг; дині – від 30,4 мг/кг до 83,8 мг/кг при нормі до 90 мг/кг.
       За результатами досліджень встановлено, що вміст нітратів на центральному ринку не перевищує ГДК. Це є наслідком ціленаправленої діяльності лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, завдяки чому овочі з підвищеним вмістом нітратів до реалізації не допускалися.
Щоб не було нітратів, слід дотримуватися певних вимог: 
1. органічні добрива в ґрунт вносити лише напіврозкладеними (перегній); 
2. мінеральні добрива вносити тільки в рекомендованих наукою дозах;
3. не допускати згущення посівів; 
4. підживлювати рослини водночас з поливом; моркву, буряки, петрушку та інші овочі слід підживлювати азотними добривами на початку утворення коренеплодів;
5. збирати урожай овочевих культур після тринадцятої години в фазі оптимального періоду формування зелені – до початку бутонізації і цвітіння; треба, щоб рослини добре освітлювалися та інтенсивно фотосинтезували вуглеводи, рослини, які ростуть в затінку, більше нагромаджують вільного, в тому числі й нітратного азоту; якщо чистити, вимочувати і варити овочі, то вони втрачають до 40 відсотків шкідливих солей. Перед вживанням добре кілька годин потримати овочі в холодній воді. Якщо картоплю замочити на добу в 1% розчині кухонної солі або аскорбінової кислоти, рівень нітратів у бульбах знизитися майже на 90%. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частини коренеплодів, у кабачків – шкуринки, в огірків відрізати хвостики і зовсім обчистити їх від шкуринки. У капусті найбільше нітратів зосереджено у верхніх покривних листках та в качані.
 
Вплив нітратів на здоров’я людини / Совгіра С.В. // І-й Всеукраїнський з’їзд екологів: міжнар. наук.-техн. конф.: тези допов. – С. 269.
МНПК “Перший Всеукраїнський з’їзд екологів”
Вінницький національний технічний університет
Секція 6 “Екологія людини. Хімія довкілля та екотоксикологія”
Скачати в форматі pdf: 
Оцінка: 
0
No votes yet