Діоксини утворюються, головним чином, в результаті промислових процесів, але можуть також утворюватися і в результаті природних процесів, таких як виверження вулканів і лісові пожежі. Діоксини є побічними продуктами цілого ряду виробничих процесів, включаючи плавлення, відбілювання целюлози з використанням хлору і виробництво деяких гербіцидів і пестицидів. Основними винуватцями викидів діоксину в навколишнє середовище часто є неконтрольовані сміттєспалювальні установки (для твердих і лікарняних відходів) через неповне спалювання відходів. Існують технології, що дозволяють здійснювати контрольоване спалювання відходів при низьких викидах.
Незважаючи на локальне утворення діоксинів, їх поширення в навколишньому середовищі носить глобальний характер. Діоксини можна виявити в будь-якій частині світу практично в будь-якому середовищі. Найвищі рівні цих сполук виявляються в грунтах, осадових відкладеннях і харчових продуктах, особливо в молочних продуктах, м'ясі, рибі і молюсках. Незначні рівні виявляються в рослинах, воді і повітрі.
У всьому світі є великі запаси відпрацьованих промислових масел на основі ПХБ, багато з яких містять високі рівні ПХДФ. Тривале зберігання і неналежна утилізація цих матеріалів може призводити до викидів діоксину в навколишнє середовище і забруднення харчових продуктів людей і тварин. Утилізувати відходи на основі ПХБ без забруднення навколишнього середовища і популяцій людей не просто. З такими матеріалами необхідно звертатися як з небезпечними відходами, і найкращим способом їх утилізації є спалювання при високих температурах в спеціально обладнаних місцях.
Випадки діоксинового забруднення
Багато країн контролюють харчові продукти на наявність діоксину. Це сприяє ранньому виявленню забруднення і часто дозволяє запобігти великомасштабні наслідки. У багатьох випадках забруднення діоксинами відбувається через забруднене корм для тварин, наприклад випадки підвищеного рівня вмісту діоксину в молоці або кормі для тварин були пов'язані з гранулами глини, жирів або цитрусових, які використовуються при виготовленні тваринних кормів.
Деякі випадки діоксинового забруднення були більш значними, з більш широкими наслідками для багатьох країн.
В кінці 2008 року Ірландія зняла з продажу численні тонни свинини і продуктів зі свинини, так як у взятих зразках свинини були виявлені рівні діоксинів, що перевищують безпечний рівень у 200 разів. Це призвело до зняття з продажу в зв'язку з хімічним забрудненням однієї з найбільших партій харчових продуктів. Оцінки ризику, проведені Ірландією, показали, що проблеми для громадської охорони здоров'я немає. Було простежено, що джерелом забруднення були заражені корми.
У 1999 році високі рівні діоксину були виявлені в домашній птиці та яйцях з Бельгії. Потім забруднені діоксином продукти тваринного походження (свійська птиця, яйця, свинина) були виявлені в деяких інших країнах. Джерелом був корм для тварин, забруднений в результаті незаконної утилізації відпрацьованих промислових масел на основі ПХБ.
У 1976 році на хімічному заводі в Севесо, Італія, стався викид великої кількості діоксинів. Хмара отруйних хімічних речовин, включаючи ТХДД, вирвалося в повітря і, в кінцевому підсумку, заразила територію в 15 квадратних кілометрів, на якій проживало 37 000 чоловік.
Екстенсивні дослідження серед піддалося впливу населення тривають для визначення довгострокових наслідків цього інциденту на здоров'я людей.
Проводяться також екстенсивні дослідження наслідків для здоров'я ТХДД в зв'язку з його присутністю в деяких партіях гербіциду Ейджент Оріндж (Agent Orange), що використовувався в якості дефоліанту під час війни у В'єтнамі. До сих пір досліджується його зв'язок з певними типами раку, а також з діабетом.
Незважаючи на те, що дії діоксинів можуть піддаватися всі країни, більшість повідомлень про випадки забруднення надходить з промислово розвинених країн, де для виявлення проблем, пов'язаних з діоксинами, є належний моніторинг за забрудненням харчових продуктів, більш високий рівень поінформованості про небезпеку і кращі нормативні засоби управління.
Було зареєстровано також декілька випадків навмисного отруєння людей. Найзначнішим з них є випадок отруєння Віктора Ющенка, Президента України, лице якого було спотворене хлоракне.
Наслідки впливу діоксинів на здоров'я людини
Короткочасний вплив на людину високих рівнів діоксину може привести до патологічних змін шкіри, таким як хлоракне і осередкове потемніння, а також до змін функції печінки. Тривала дія призводить до поразок імунної системи, що формується нервової системи, ендокринної системи та репродуктивних функцій.
В результаті хронічного впливу діоксинів у тварин розвиваються деякі типи раку. У 1997 і 2012 роках Міжнародне агентство ВООЗ по дослідженню раку (МАВР) зробило оцінку ТХДД. На основі даних про тварин і епідеміологічних даних про людей ТХДД був класифікований МАИР як "відомий людський канцероген". Однак ТХДД не робить впливу на генетичний матеріал, і існує такий рівень впливу, нижче якого ризик розвитку раку стає незначним.
У зв'язку з повсюдним поширенням діоксинів все люди піддаються його впливу і мають певний рівень діоксину в організмі, який призводить до так званої навантаженні на організм. Нинішнє звичайне фонове вплив, в середньому, не має наслідків для здоров'я людини. Однак через високий токсичного потенціалу цього класу з'єднань необхідно вживати заходів для зниження рівня фонового впливу.
Чутливі підгрупи
Найбільш чутливий до впливу діоксину плід, що розвивається. Новонароджена дитина, які швидко розвиваються системами органів може також бути більш уразливим перед певними впливами. Деякі люди або групи людей можуть бути під впливом більш високих рівнів діоксинів через свого харчування (наприклад, жителі деяких частин світу, які вживають в їжу багато риби) або свого роду діяльності (наприклад, працівники целюлозно-паперової промисловості, сміттєспалювальних заводів, звалищ небезпечних відходів ).
Профілактика і контроль впливу діоксинів
Належне спалювання забруднених матеріалів є найкращим доступним методом профілактики і контролю впливу діоксинів. За допомогою цього методу можна також знищувати відпрацьовані масла на основі ПХБ. В процесі спалювання потрібні високі температури - понад 850 ° С. Для знищення великих кількостей забруднених матеріалів необхідні ще вищі температури - 1000 ° і вище.
Найкращим шляхом запобігання або зниження рівня впливу діоксинів на людей є вжиття заходів, орієнтованих на джерело, наприклад, строгий контроль промислових процесів для максимально можливого зниження рівня виділення діоксинів. Це є обов'язком національних урядів. Комісія "Кодекс Аліментаріус" прийняла в 2001 році Кодекс практики щодо заходів, орієнтованим на джерело, для зменшення забруднення харчових продуктів хімікатами (CAC / RCP 49-2001) і в 2006 році був прийнятий Кодекс практики для запобігання і зниження рівня забруднення харчових продуктів і кормів діоксинами і діоксіноподобних ПХБ (CAC / RCP 62-2006).
Більше 90% випадків впливу діоксинів на людей відбувається через харчові продукти, головним чином, через м'ясні і молочні продукти, рибу і молюсків. Отже, захист харчових продуктів має вирішальне значення. На додаток до прийняття орієнтованих на джерело заходів для зменшення викидів діоксину, необхідно також не допускати вторинного забруднення харчових продуктів в харчовому ланцюзі. Вирішальне значення для виробництва безпечних харчових продуктів мають належні засоби управління і практика під час первинного виробництва, обробки, розподілу і продажу.
Як наголошується в наведених вище прикладах, першопричиною забруднення харчових продуктів часто є забруднене корм для тварин.
Необхідні системи моніторингу за забрудненням харчових продуктів, які не допускають перевищення прийнятних рівнів. Виробники кормів і харчових продуктів несуть відповідальність за забезпечення безпечної сировини і безпечних виробничих процесів, а національні уряди повинні контролювати безпеку продовольчого постачання і вживати заходів для захисту здоров'я населення.
Національні уряди повинні контролювати безпеку харчових продуктів і вживати заходів для охорони здоров'я населення. У разі підозри на забруднення країни повинні мати плани дій в надзвичайних обставинах для виявлення, затримання і утилізації забруднених кормів і харчових продуктів. Населення, що піддалося впливу, необхідно обстежити з точки зору рівня впливу (наприклад, виміряти рівень забруднювачів в крові або материнському молоці) і його наслідків (наприклад, встановити клінічне спостереження для виявлення ознак поганого стану здоров'я).