Біологічно активні добавки

Поняття біологічно активних добавок порівняно нове для нашої країни, однак не нове у світі, зокрема, в Японії БАДи застосовують більше 50 років, а в США – два десятиліття. В Україні біологічно активні добавки широко почали використовувати близько 10 років тому. 
       БАДи – біологічно активні добавки необхідні для збагачення продуктів харчування важливими для організму людини солями, вітамінами, мікро- і мактоелементами . Вони можуть нормалізувати холестериновий обмін, функції нервової системи, покращувати роботу мозку, сприяти виведенню з організму продуктів обміну речовин і сторонніх комплексів, бути регуляторами маси тіла,.
       До БАДів, які виконують в основному регулюючу роль, відносять кофеїн та інші стимулятори організму, клітковину, пептин і йому подібні речовини, що зв’язують токсини, бактеріальні препарати, що регулюють склад мікрофлори кишковика, ферменти, що переробляють їжу, і адаптогени, що підвищують адапційні здатності, а також деякі інші речовини.
       Традиційно біологічно активні добавки поділяють на три групи: нутрицевтики, субіотики, парафармацевтики.
       Нутрицевтики – біологічно активні добавки, що застосовуються  для корекції хімічного складу їжі людини. У функціональному плані нутрицевтики відновлюють дефіцит харчових продуктів, змінюють метаболізм речовин, підвищують стійкість організму до дії несприятливих факторів навколишнього середовища, зв’язують і виводять токсичні речовини, а також підвищують імунітет.
       Субіотики – біологічно активні добавки до їжі, до складу яких входять живі мікроорганізми та їх метаболіти, що здійснюють нормалізуючу дію на склад і біологічну активність мікрофлори травлення.
       Парафармацевтики – біологічно активні добавки до їжі, що застосовуються для профілактики, допоміжної терапії та підтримання у фізіологічних межах функціональної активності органів і систем, підвищення адаптаційних можливостей організму в екстремальних умовах. До даної групи біологічно активних добавок відносять органічні кислоти, біогенні аміни, олігосахариди. 
       Фактично, сьогодні, в багатьох БАДах вже стерта границя між нуктрицевтиками і парафармацевтиками, так як останні стали включати в себе вітаміни, мікро- і макроелементи та солі.
       Однак, шкоду організму приносять не тільки недоотримання, але й передозування вітамінами, мікроелементами та біологічно активними добавками. Біологічно активні добавки можуть виявитись шкідливими для людини, сприяючи виникненню різних захворювань. Тому все повинно бути в міру, тоді й негативних наслідків від вживання біологічно активних добавок не не спостерігатиметься. 
 
Література
1. Трахтенберг І. М. Біологічно активні добавки.  – К.: Наукова думка, 2005. – 225 с.
2. Питание и здоровье: биологически активные добавки к пище // Сб. тезисов 2-го Международного симпозиума. – М.:, 1996.
 
Біологічно активні добавки / Бобко О.О., Олійник О.В. // І-й Всеукраїнський з’їзд екологів: міжнар. наук.-техн. конф.: тези допов. – С. 246.
МНПК “Перший Всеукраїнський з’їзд екологів”
Вінницький національний технічний університет
Секція 6 “Екологія людини. Хімія довкілля та екотоксикологія”
Скачати в форматі pdf: 
Оцінка: 
0
No votes yet