Зміна клімату та якість вина

Здавалося б схема проста - більше сонця, більше теплих днів, більше опадів - краще вино. Чи так все просто? Як зміни клімату вплинуть на вирощування винограду в різних регіонах планети?

 Пропонуємо вашій увазі огляд теми, підготовлений Євгеном Синкевичем для інтернет-ресурсу Eco-Time :

Нещодавно мені трапилась цікава замітка про те, як зміна клімату впливає на якість вина. І мені захотілося поділитися цією інформацією з відвідувачами сайту Eco-time. Адже вино люблять майже всі і тому багато хто засмутиться, якщо цей напій стане дефіцитом і почне дорожчати.

Автори статті відзначають, що все більша кількість виробників вина вказують на погіршення якості виноматеріалів і як наслідок необхідність великих зусиль з утримання вина на звичному якісному рівні. Робити це стає дедалі важче, тому що через зміни температури повітря, кількості сонячних днів, хімічного складу грунтів та інших чинників рівень цукру у винограді змінюється. Деякі з них навіть упевнені, що індустрію очікують дуже важкі часи, коли питання альтернативи - змінитися або зникнути - стане актуальним для багатьох компаній.

Вважається, що виноград набагато більшою мірою, ніж інші рослини, наприклад пшениця або рис, чутливий до змін температури повітря. Так само у винограду може змінюватися швидкість визрівання, що особливо небезпечно для майбутнього вина. Насправді, коливання в кліматичних умовах впливають на всіх по-різному.

В Іспанії, наприклад, виробники відомого ігристого вина Cava в області Пенедес відчувають труднощі в контролі над вмістом алкоголю та рівнем кислотності. Також все складніше управляти кількістю азоту, який дуже важливий для ігристих вин. У той же час, за триста кілометрів від них в районі Ріоха найстаріші виробники вина вже не перший рік поспіль насолоджуються відмінним урожаєм винограду високої якості. Вони стверджують, що невелике підвищення температури повітря пішло навіть на користь виноградникам. Сорт винограду Темпранілло, з якого роблять знамениту Ріоху, здатний визрівати до ідеального стану саме в умовах трохи більш теплого літа й осені.

Навіть визнаючи короткостроковий позитивний вплив для Ріохи, фахівці вважають, що така "золота ера" може бути дуже нетривало, якщо питаннями зміни клімату не займатися всерйоз. Адже проблема ще і в тому, як сильно буде підвищуватися температура і як довго це буде відбуватися.

А ось в іншій частині Європи, в Німеччині, виробники вина ставлять під сумнів такий ефект від підвищення температури. Компанії з Мозельської Долини, що славиться своїм Рислінгом, дуже хвилюється про майбутні врожаї. Вони відзначають, що виноградній ягоді дійсно простіше визрівати, але це не означає підвищення якості виробленого з неї напою. Починаючи з 2004 року на їх виноградниках з'явився чорний гнилий грибок, який набагато частіше зустрічається в південних регіонах. Інші власники фірм виробників Рислінгу відзначають зростання кількості гроз і ураганів, що супроводжуються рясними опадами - в деяких випадках за три години випадало стільки дощу, скільки раніше спостерігалося за один тиждень.

На черзі .... правильно, Франція! Звичайно, про вплив погодних умов говорять по всьому світу, але цій країні є що втрачати у великих розмірах. Виноробство - найважливіша стаття експорту, і ця галузь є однією з найбільших роботодавців - близько 200 тис. осіб зайнято там. Багато місцевих фахівців впевнені в тому, що давні традиції виробництва кращих зразків вина у Франції перебувають під загрозою. На підтвердження приводяться такі факти - дати збору винограду в Бургундії з кожним роком призначаються все раніше, і як результат вироблене вино має відхилення за рівнем цукру і кислотності. Проблеми спостерігаються і з одним з найбільш примхливих сортів винограду, Pinot Noir, який стає все складніше підбирати для виробництва найбільш знаменитих вин Франції.

Ще одна країна, яка нехай і не так давно, але дуже відома своїм вином, особливо білим, - Австралія. І нехай я не поділяю прихильність місцевих виробників до закривання металевими кришками, австралійське Шардоне - одне з моїх улюблених. Так от, на Зеленому континенті вже давно адаптували вирощування винограду і виробництво вина до спекотної погоди і браку вологи - і в грунті, і у вигляді дощів. Наприклад, там використовують віялові бризкалки, які зрошують виноградники ночами, щоб дати ягодам оговтатися від денної спеки. Але, наскільки я зрозумів, тутешні компанії трохи менше стурбовані змінами клімату - на їхню думку, завжди можна почати переносити виноградники в більш прохолодні місця на півдні континенту, наприклад до Тасманії, або навіть у сусідню Нову Зеландію (ніби там своїх не вистачає! ).

Цікаво, що такі хитрощі недоступні виробникам у класичних винних регіонах Європи. Так, у Франції спеціальне законодавство регулює місце розташування виноградників для найбільш важливих типів вина. Тутешні вчені, правда, впевнені, що швидше рано, ніж пізно ці правила потрібно буде послабляти, інакше країна ризикує поступитися своїм місцем на столах любителів вина сусідам з країн Північної Європи.

В Англії вже є відмінні зразки ігристих вин, які успішно конкурують з посланцями Шампані на міжнародних конкурсах, таких як, наприклад The International Wine Challenge. А відомий винний критик Х'ю Джонсон (Hugh Johnson) припускає, що незабаром ми можемо стати свідками того, як найвідоміші виробники шампанського з Франції почнуть скуповувати землю на півдні Англії - настільки гарні там умови для правильно винограду. І саме час, адже північ Франції вже давно практично належить англійцям - погода там майже як вдома, але живеш на континенті! Та й вино завжди там було краще ...

Ось такі цікаві перипетії та можливі наслідки зміни клімату. Сподіваюся, зміни клімату ще не добралися до дуже смачного грузинського вина і не менш рідних українського та молдавського. Звичайно, це буде проблема набагато меншого масштабу, ніж скажімо у Франції, але все-таки.

Джерело: Eco-Time, КліматІнфо

Оцінка: 
0
No votes yet