З 16 грудня в приміщеннях ресторанів, кафе та барів України не курять!

15 листопада у всьому світі відзначають Всесвітній день відмови від куріння. В цей день офіціанти, лікарі та борці з курінням розпочали загальноукраїнську просвітницько-інформаційну кампанію, мета якої – проінформувати власників закладів ресторанного господарства та громадян про те, що з 16 грудня 2012 року в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів забороняється куріння.

В цей день волонтери роздадуть київським рестораторам листівки, які розповідатимуть про новий закон, механізми його виконання. Також активісти розвішають на дверях закладів таблички-попередження з написом: «З 16 грудня в приміщеннях ресторанів, кафе та барів України не курять!».

«Цей закон закріплює ті позитивні зміни у культурі харчування та відпочинку, які вже є нормою у багатьох закладах України і успішно практикуються у більшості цивілізованих країн, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – Перевага закону – його простота для виконання. З 16 грудня в приміщеннях закладів харчування курити повністю заборонено. Куріння буде дозволене за межами приміщень: за столиками на відкритому повітрі, на терасах тощо. Досвід багатьох країн показує, що курці дуже швидко звикають до того, що на перекур треба виходити з приміщення ресторану. Головною проблемою попереднього закону було те, що поділ ресторанів на частини для курців та некурців не працював, бо на дим діяли закони фізики і він все одно розповсюджувався на весь повітряний простір. В результаті ми мали ситуацію порушення прав людини на чисте повітря: за статистикою, 61% людей, які відвідують ресторани, але не курять, скаржилися, що їх обкурюють. Також порушувалися права працівників ресторанів на чисте повітря на робочому місці».

За законом також забороняється куріння кальяну та електронних сигарет у приміщеннях ресторанів. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – у вигляді штрафу в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень залишається такою, як і зараз. Але якщо раніше для накладання штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50%, і що тютюновий дим туди поширюється, то тепер все стає простіше: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Фізична особа, яка не буде реагувати на зауваження адміністрації закладу та куритиме у приміщенні ресторану, буде притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 51-170 гривень.

«Уругвай, Сінгапур, понад два десятка європейських країн (серед яких Шотландія, Латвія, Литва, Угорщина, Норвегія, Франція тощо) 100% заборонили куріння в громадських та на робочих місцях. Це світова практика захисту населення від негативного впливу тютюнового диму, покращення здоров’я, до якої нарешті приєднується Україна. За даними КМІС, 86% українців чекають на появу ресторанів і барів без тютюнового диму! І навіть 54% курців вважають, що право офіціантів працювати в бездимних умовах є важливішим, ніж право покурити в середині приміщень. Тому якщо поруч з Вами у приміщенні ресторану хтось закурить, ви маєте вимагати у адміністрації закладу попросити курця негайно припинити псувати повітря тютюновим димом. Якщо це не допоможе, викликайте міліцію, яка має припинити порушення закону і скласти протокол, що передається начальнику відділу міліції, який визначає розмір штрафу за це порушення, – говорить Ганна Гопко, координатор Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». – Щоб був оштрафований заклад, де курять, ви маєте, по-перше, зробити запис в книзі скарг та пропозицій, а по-друге, подати заяву в обласне (саме обласне) управління справ захисту споживачів».

З нагоди Всесвітнього дня відмови від куріння заклад «Купідон», відомий як найстаріший київський бар, де протягом останніх 17 років збирається творча богемна публіка, також відмовляється від куріння.

«Не думаю, що закон вплине на відвідуваність ресторанів, якщо він буде виконуватися усіма, в тому числі великими компаніями, – говорить Федір Баландін, засновник кнайпи «Купідон». – Сподіваюся, наші клієнти-курці з часом звикнуть. Натомість велика кількість клієнтів, які не курять, отримують додаткову цінність закладу – чисте повітря без шкідливих речовин. Я вітаю цей закон, адже мова йде про здоров’я, а це – рух у правильному напрямку».

Довідка.

В Україні зберігається тенденція до відмови людей від куріння. За даними Держкомстату, якщо у 2008 році курило 10,1 мільйони осіб (25,6% населення старше 12 років), то в 2011 році – 8,6 мільйони (22,3%). Це все стало результатом послідовної та комплексної антитютюнової політики. Зокрема, 16 вересня набув чинності Закон про заборону реклами тютюну в місцях продажу, в Інтернеті, а також було заборонене спонсорство виробників тютюну, а з 4 жовтня на пачках сигарет почали друкувати картинки-попередження, що показують наслідки куріння. Антитютюновий рух підтримують понад 150 відомих українців – підписантів «Маніфесту проти куріння» (www.manifest.kiev.ua ).
У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову Конвенцію ВООЗ із контролю над тютюном, в якій зазначено: наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності.
Міжнародний день відмови від куріння започаткований Американським онкологічним товариством у 1977 році. Мета цього дня – сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залученню до боротьби проти паління всіх верств населення та лікарів усіх спеціальностей, профілактиці тютюнопаління й інформуванню суспільства про згубний вплив тютюну.
Конвенція є обов’язковим до виконання міжнародним договором, і Україна зобов’язалася забезпечити захист від впливу тютюнового диму на робочих місцях усередині приміщень.
Ефективні заходи захисту від тютюнового диму вимагають повного виключення куріння і тютюнового диму в конкретному просторі, оскільки не існує безпечного рівня дії тютюнового диму. Такі ж заходи як вентиляція, фільтрація повітря, створення окремих зон для куріння, є неефективними, що підтверджено численними науковими дослідженнями.
Тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, 250 з яких небезпечні і канцерогенні: ДДТ, ацетон, кадмій, миш'як тощо, та є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, серцево-судинних та неврологічних захворювань.
Більшість європейських країн, зокрема Ірландія, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія, Естонія, Латвія, Литва, Бельгія, Франція, Іспанія, Кіпр, Угорщина, Мальта, Македонія, Словенія. Італія, Туреччина, Болгарія, вже повністю відмовилася від куріння в приміщеннях ресторанів, кафе та барів.
В тих країнах, штатах і містах, де приміщення ресторанів були звільнені від тютюнового диму, досить швидко було зафіксовано зменшення кількості госпіталізацій з серцевими проблемами серед некурців.
Детальніше про дослідження КМІС, згідно якого 84% українців підтримують ідею Закону, який повністю забороняє курити всередині більшості громадських приміщень, включно з усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами, ресторанами та барами тут http://smokefreeukraine.org/media/pdf/84_percent_of_ukrainian.pdf

Більше інформації тут:www.smokefreeukraine.org та www.center-life.org

Прес-центр Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну»,
Регіонального центру громадянського представництва «Життя»

Оцінка: 
0
No votes yet