Практична робота 6 Оцінка антропогенного впливу на харчові ланцюги в екосистемах
ПРАКТИЧНА РОБОТА 6
ОЦІНКА АНТРОПОГЕННОГО ВПЛИВУ НА ХАРЧОВІ ЛАНЦЮГИ В ЕКОСИСТЕМАХ
Природна екосистема є єдиним природно-територіальним комплексом, утвореним живими організмами й середовищем, в якому вони існують. Всі компоненти екосистеми тісно пов'язані обміном речовин, енергії та інформації. Тому порушення діяльністю людини цієї природної цілісності веде до змін у структурно-функціональній організації екосистем. Як правило, деградація починається із змін у середовищі та структурних блоках екосистем та проявляється у порушенні їх трофічної мережі (рис. 1, 2). Наприклад, планове ведення лісового господарства не завжди забезпечує умови для збереження лісового біорізноманіття. Зміни породного складу, структури, продуктивності та санітарного стану деревостану крім змін середовища лісу викликають порушення кормової бази (запасу листя, деревини та їх видового складу тощо) для багатьох видів біоти, що, в свою чергу, може зумовити зміну структури біоти в результаті витіснення нестійких видів більш пристосованими до нових умов видами, а це зумовлює порушення Інших трофічних зв'язків та умов життя у біоценозі і т.д.
Рисунок 1 – Спрощена схема харчового ланцюга у дубовому лісі
Рисунок 2 – Спрощена схема харчового ланцюга у ставку
Ці зміни проходять по-різному залежно від типу природної екосистеми, її стану, типу та інтенсивності антропогенного впливу. За особливостями структурно-функціональної організації доцільно розділяти наземні та водні екосистеми. В свою чергу і наземні, і водні екосистеми мають велику кількість типів природних об'єктів, характеристику яких можна знайти у спеціальній типологічній літературі або дослідити самостійно. Вони також відрізняються за специфікою антропогенних загроз та їх наслідків. Аналізуючи антропогенні зміни у природних екосистемах, важливо їх порівнювати з природними еталонами або близькими до них природно-антропогенними об'єктами (за відсутності еталонів), які є мало порушеними людиною і можуть служити контролем за типологічною ідентичністю.
Завдання
1. На прикладі різних типів антропогенного впливу на харчовий ланцюг дубового лісу (блок А; див. рис. 1) та ставка (блок Б; див. рис 2) проаналізувати механізми та можливі наслідки змін у цих екосистемах, відповівши на питання:
• на які структурні компоненти природних екосистем може вплинути діяльність людини, які механізми і наслідки впливу? Дати характеристику та визначення поняття "харчовий ланцюг";
• перелічити можливі варіанти антропогенних змін (порушень) у харчових ланцюгах дубового лісу та ставка;
• чому відбуваються перелічені вище зміни?
• дати аналіз причин змін та причинно-наслідкових зв'язків.
2. Запропонувати першочергові природоохоронні заходи та шляхи вирішення даних екологічних проблем.
Варіанти індивідуальних завдань наведено нижче.
Блок А. Напрямки та механізми впливу на харчовий ланцюг в екосистемі дубового лісу:
• вплив на лісове середовище:
І) варіант 1 – зміни структури деревостану в результаті господарської діяльності;
2) варіант 2 – порушення грунтово-гідрологічних умов в результаті меліорації в межах даного водозбірного басейну;
3) варіант 3 – зміна інтенсивності надходження атмосферних опадів через зміну зімкнутості деревного намету;
4) варіант 4 – зміна освітленості під деревним наметом в результаті
зміни його зімкнутості;
5) варіант 5 – порушення ґрунтового покриву в результаті проведення лісогосподарських заходів;
6) варіант 6 – хімічне забруднення структурно-функціональних компонентів лісової екосистеми;
7) варіант 7 – рекреаційне навантаження на ліс;
8) варіант 8 – вплив на лісовий біоценоз через інвазію (проникнення) нетипічних біологічних видів (біологічне забруднення);
9) варіант 9 – прямий вплив на ланки харчового ланцюга через забруднення біоти, антропогенне витиснення або фізичне знищення (наприклад, мисливство) біологічних видів;
10) варіант 10 – опосередкований вплив через забруднення середовища, зменшення кормової бази тощо;
11) варіант 11 – змішаний (або сукупний) вплив господарської діяльності на продукування лісовою екосистемою біомаси.
Блок Б. Напрямки та механізми впливу на харчовий ланцюг в екосистемі ставка:
• варіант 12 – зміна глибини ставка;
• варіант 13 – антропогенна зміна глибини ставка;
• варіант 14 – фізичне забруднення ставка;
• варіант 15 – хімічне забруднення ставка;
• варіант 16 – біологічне забруднення ставка;
• варіант 17 – відкачування води із ставка для господарських потреб;
• варіант 18 – рибальство. : ..
Контрольні питання
1. Які можливі варіанти антропогенного впливу на харчові ланцюги дубового лісу та ставка?
2. Які структурно-функціональні зміни відбуваються у екосистемах ставка та дубового лісу під впливом людської діяльності?
3. Від чого залежить величина змін у структурно-функціональній організації природних екосистем?
4. У чому різниця прямих і опосередкованих антропогенних впливів на природні екосистеми?
5. Які можна запропонувати природоохоронні заходи та шляхи вирішення даних екологічних проблем?