Небезпечна бактерія EHEC та довга історія її (не)дослідження

За останню добу в Німеччині було виявлено понад 360 нових випадків отруєнь через бактерію EHEC. Між тим, про її небезпечність експерти попереджали задовго до останнього спалаху захворювань.
 
Ще 12 років тому з вуст фахівців лунала критика, що бактерії EHEC, а точніше дослідженням та її виявленню, не приділяють достатньо уваги. 1999 року журналіст Першого телеканалу німецького телебачення ARD писав про дослідження бактерії EHEC, які проводили у Японії та США. Там її вивченню приділяли чималу увагу, побоюючись раптового спалаху епідемії. Водночас у Німеччині її небезпечність недооцінювали, ставлячись до попереджень закордонних колег з повною байдужістю.
 

 
Це при тому, що наслідки потрапляння бактерії до організму можуть бути фатальними. Так, огірки, заражені EHEC, викликають шлунково-кишкову інфекцію, яка може спричинити смертельно небезпечне ураження нирок, відоме як HUS, або хвороба Гассера. Маючи цю форму захворювання пацієнти потерпають на анемією і ниркову недостатність. У них також розвиваються неврологічні симптоми: ускладнення мовної діяльності, вади зору, тремтіння, апатія й втрата орієнтації.

Хоча захворювання не заразне, носій інфекції може поширити його через приготування їжі для інших. Найпроблематичніше те, що симптоми інфекції проявляються не відразу, а у період до 10 днів. Тому кількість хворих, яких не можна буде врятувати, ще, можливо, зросте.

Вже не вперше

Цікаво, що у Німеччині вже було декілька спалахів захворювань від EHEC. У Баварії 1988 року, за 6 років у Мюнстерланді та 1995-6 роках знову в Баварії та у Нижній Саксонії. Вивченням впливу бактерії EHEC на організм людини свого часу займався Інститут Роберта Коха у Берліні, але науковці постійно нарікали на брак фінансування досліджень. Ситуація змінилася 2006-го року, коли федеральний уряд виділив 60 мільйонів євро на дослідження цієї бактерії та низки інших небезпечних інфекційних збудників.

В пошуках джерела

Тим часом, європейські країни, стурбовані швидким поширенням хвороби, вимагають від Німеччини вжити термінових заходів у боротьбі з нею і готові надати необхідну допомогу. Напередодні у Брюсселі відбулася зустріч експертів охорони здоров'я з 27 країн Євросоюзу. Всі вони в підсумковому комюніке закликали німецьких фахівців якомога швидше встановити причину отруєнь. При цьому вони підкреслюють, що першоджерело, вочевидь, варто шукати десь у районі Гамбурга.

У міністерстві охорони здоров’я кажуть, що науковці працюють не покладаючи рук у спробі встановити джерело поширення бактерії, що спричинила масові отруєння і яку уперше проявилися на півночі Німеччини. Станом на сьогодні вже понад 1500 осіб потрапили до лікарні з підозрою на кишкову інфекцію від бактерії E. colі. Повідомлення про хворих надійшли також з Великобританії, Іспанії, Швеції, Данії та Нідерландів. У Данії зареєстрований перший смертельний випадок, який пов’язують з E. colі. Німецькі лікарі та бактеріологи, тим часом, опитують хворих у намаганні встановити першоджерело зараження. Більшість пацієнтів заявили, що вживали в їжу сирі огірки та помідори. Міністерство охорони здоров’я ФРН рекомендує утриматися від споживання цих овочів.

Іспанці обурені

Раніше німецькі вчені вказали на іспанські огірки як на джерело інфекції. Одначе вже у вівторок у цьому з’явилися серйозні сумніви. Повторні тести у Гамбурзі не змогли однозначно підтвердити те, що саме іспанська городина стала причиною отруєнь. Тим не менше у двох огірках, що були проаналізовані у лабораторії, також виявили небезпечну бактерію, але іншого штаму.

Тим часом, імпорт іспанських фруктів і овочів майже завмер по всій Європі, повідомили в іспанській експортній Федерації. Уряд Німеччини, у свою чергу, обіцяє субсидії і місцевим фермерам, які також зазнають збитків через "овочевий скандал". Іспанія та Нідерланди звернулися до Єврокомісії із вимогою компенсувати збитки. Як заявила іспанський міністр сільського господарства Роза Агілар, ситуація є "надзвичайно складною". За її оцінками, іспанські фермери втрачають до 200 мільйонів євро на тиждень через різке падіння обсягів замовлень.

Німецькі вчені проводять подальші аналізи
Крім того, у Мадриді висловлюють різке незадоволення позицією Німеччини. "Ми дуже розчаровані тим, як Німеччина дає собі раду з цією ситуацією. Тамтешні офіційні особи поспішили звинуватити в усьому іспанські овочі, не маючи при цьому надійних даних на підтвердження цьому", - сказала урядовець.

Найвищий пріоритет
Тим часом, повідомлення про можливі смертельні випадки унаслідок E. colі надходять також зі Швеції та Чехії, але потребують лабораторного підтвердження. Єврокомісар з питань здоров’я та споживчої політики Джон Даллі заявив напередодні, що знайдення джерела інфекції є "найвищим пріоритетом" для ЄС.

Джерело: http://www.dw-world.de

Оцінка: 
0
No votes yet